maandag 11 mei 2015

Moestuin maandag (2)




Over mijn zoektocht in moestuin land, het al dan niet krijgen van groene vingers en het avontuur dat familie van de rozen heet.



In mijn vorige blog vertelde ik over mijn eerste oogst namelijk mijn radijsjes (en ze waren lekker!!) en mijn nieuwe aanschaf. Deze heb ik afgelopen week ook daadwerkelijk gepland.Hiervoor moest 1 plant verpoot worden, wat eigenlijk zonder problemen is verlopen. Althans de bloemetjes staan nog fier rechtop dus ik gok dat hij nog leeft. Zou het groene vinger virus zijn toegeslagen?! Of toch niet helemaal?



In eerste instantie had ik bedacht om een braam  te kopen. Ik wilde graag meer fruit dan alleen maar aardbeien en tomaten en bedacht dat peren wel leuk zouden zijn. Nou ben ik mijn moestuin begonnen in mijn voortuin. Peren groeien aan bomen en bomen staan prachtig in bossen parken en plantsoenen maar niet in de voortuin (of achtertuin) van een gewoon doorsnee rijtjeshuis. Ze halen de zon weg waar je bij staat en maken je huis onnodig donker. Maar goed wat dan? Het meeste fruit groeit aan bomen of niet in dit koude klimaat. Dus ik bedacht een braam, totdat Amanda mij erop attendeerde dat daar doornen aan groeien, dat werd het dus niet. Bij de plantenboer zou ik wel iets leuks uitzoeken. Geen aalbesjes want die vind manlief vies en ook niet iets wat veel onderhoud zou vergen want ja, die groene vingers. Uiteindelijk een framboos uitgezocht want ja die is zoooo anders als een braam… Braaf de gekochte plantjes in de grond gestopt, liefdevol toegesproken en met wat water achtergelaten. Tot ik bedacht dat ik eigenlijk geen idee had hoe een frambozenstruik eruit zou komen te zien, wat het nodig had sterker nog… ik had geen idee dat het een struik werd.

Mijn grote vriendin, de framboos :).
Google is your friend my friend en zo leerde ik in een aantal pagina’s van alles over frambozen. Allereerst dat het tot dezelfde familie behoort als de braam (namelijk de rozenfamilie en dat, tada frambozen ook doornen kunnen hebben. Correctie, over het algemeen doornen hebben). Dan zijn er nog verschillende soorten (in mijn herinnering vooral roze/rood maar goed dat blijkt iets te kort door de bocht. Er is nl een zomersoort en een herfstsoort, uiteraard onder te verdelen in weer allemaal subcategorieĆ«n). Frambozen planten zichzelf vegatief voort (ik als plaatjes denker zie nu verschillende frambozenplantjes in een parenclub… ik geloof niet dat dat is wat ze bedoelen…en als ik nog een keer lees staat er vegetatief… wat weer iets heel anders is als vegatief… awel we dwalen af. )Frambozen schijnen regelmatig bezoek te krijgen van viezige langwerpige beestjes die hun intrek nemen in de vrucht. Daarnaast kunnen frambozen ook nog bijzondere patronen op hun blad krijgen waardoor je zomaar een hele oogst aan je neus voorbij kan zien gaan. Om nog maar te zwijgen over stengelsterfte en stengel schimmel… Tot  zover de makkelijke plant. Hallo gebrek aan groene kennis! #insertshockemoji



De vieze beestjes
Naast al deze moeilijkheden heb ik ontdekt dat ik een tamelijk goed herfst ras heb meegenomen (op het kaartje staat autumn bliss, ik had kunnen weten dat het in dit geval niet om een derderangs stripper ging maar daadwerkelijk om een herfstplant). Ik heb dus nog even om de boel compleet in het honderd te laten lopen, of tot mijn eigen verbazing er vrij letterlijk de vruchten van te plukken.



Mocht er iemand met frambozen ervaring dit lezen, gaarne tips over het weghouden van enge glibberige griezels, vreemde patronen en het al dan niet verhogen van de oogst. Bij voorbaat dank :).



Om de boel nog wat moestuiniger te maken had ik bedacht om mijn eigen kruidenparadijsje te beginnen zodat ik straks, als we die kilo’s tomaten gaan oogsten heerlijk verse pastasaus kunnen maken. (of als de tomaten mislukken die kilo’s tomaten bij de supermarkt vandaan meenemen maar wel lekker maken met eigen kruiden). Daarover meer de volgende keer



Suzan.






2 opmerkingen:

  1. Hi suus en amanda!

    Ik heb samen met mn moeder een moestuin.

    we halen de bramen en aardbeien er vaak wat eerder af (ivm die glibbers en beestjes) en laten ze gewoon op tafel in een kartonnen bakje ofzo nog even verder rijpen ;)

    Groetjes jessica Hulshof

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah kijk, dat is nog eens een handige tip. Daar had ik nog helemaal niet over nagedacht! Ik begrijp uit jouw verhaal dat de glibbers graag op rijp fruit afkomen?

    Groetjes,
    Suzan

    BeantwoordenVerwijderen