Het is weer die tijd van het jaar. Het snaaien en snoepen is dagelijkse kost (althans hier in huis met moi mevrouw zoetekouw). Een speculaasje kan altijd maar is in deze decembermaand extra leuk. uiteraard een aantal gezondere varianten dan degene die te koop zijn in de supermarkt. Hieronder een 2tal recepten die ik de afgelopen dagen (weken) heb uitgeprobeerd, met mijn en manliefs eerlijke mening :).
Speculaasjes bak je natuurlijk op een echte speculaasplank. Op elke rommelmarkt en in elke kringloopwinkel is wel zo'n plank te vinden (of pik er een uit de keuken van je oma ;) ). Overal lees je dat bloem helpt om de speculaasjes makkelijk uit de plank te krijgen. Mijn ervaring is dat wat olie net even makkelijker werkt. (giet de olie royaal op de plank, even laten zitten, daarna verwijderne met een stukje keukenrol en klaar voor gebruik). Ik heb zelf olijfolie gebruikt en proefde dit niet terug :). Duw het deeg in de vorm sneed het overtollige deeg weg met een scherp mes, zo heb je een mooie vlakke achterkant. draai de plank met een harde klap om, als het goed is vallen de speculaasjes nu uit de plank. Lukt dit niet dan kun je voorzichtig met een mesje proberen de speculaasjes eruit te krijgen. Vind je dit lastig, of heb je geen plank dan werken uitsteekvormpjes ook prima.
1) Speculaasjes op basis van appelstroop

1 theelepel bakpoeder
3 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
3 eetlepels appelstroop
100 gram boter
Kneed het deeg en leg het +/- 1 uur in de koelkast.

Toen ik klaar was met het kneden van dit deeg was het nog wat plakkerig. Dit veranderde niet toen ik het uit de koelkast haalde (na +/- 45 minuten). Het uit de speculaasplank krijgen van de koekjes was hierdoor wat lastig. De koekjes zijn lekker bruin maar niet zo bruin als speculaas uit de winkel. Verder smaken ze wat zuurig en naar mijn idee niet zoals echte speculaas. Dit maakt ze niet vies maar wel minder speculaasachtig dan ik had gehoopt. Manlief was enthousiast over de koekjes. Toen ik aangaf dat het speculaasjes waren kreeg ik wel een rare blik. Ook hij proefde er geen speculaasjes in :).
2) Speculaasjes met palmsuiker
100 gram roomboter
100 gram speltmeel
8 gram speculaaskruiden
4 eetlepels palmsuiker
2 theelepels bakpoeder
Scheut citroensap
Amandelschaafsel.
Eventueel scheutje amandelmelk (heb ik eruit gelaten.
Bak de koekjes op 165 graden in ongeveer 20 minuten (hete lucht oven). Alle ingrediƫnten in een kom doen en kneden. Vervolgens kleine bolletjes maken en op de bakplaat leggen (waar van te voren bakpapier op is gelegd ;) ). Eventueel garneren met amandelschaafsel.
Dit deeg voelt veel meer aan als deeg, veel minder klef. Ik heb hier dan ook mooie speculaasjes va kunnen maken met een speculaasplank. Alleen zaten deze iets te lang in de oven... (tip; als je gebruikt maakt van een kookwekker zorg dan dat deze goed werkt en niet 15 minuten later dan gepland af gaat...).
Ik ben echt enorm te spreken over deze speculaasjes!! Manlief daarentegen vond ze wat minder lekker.
Het originele recept komt van Puur Suzanne.
Welk recept vindt jij het lekkerst?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten