
Het leek ons beide leuk om met de kinders kerstornamenten te knutselen. Om bijvoorbeeld in de kerstboom te hangen of om de diverse plekken in huis te versieren. Naast kerstornamenten kun je met dit deeg ook gewoon "kleien".

3 kopjes bloem
1 kopje water
1 kopje zout
1 eetlepel olie (bijvoorbeeld olijfolie)
Verder:
Een oven
Bakpapier
Sateprikker (of iets anders waar je makkelijk gaatjes mee kan prikken)
Kerstvormpjes (en in ons geval ook een vleermuis ;) ).

Bestrooi je werkblad met wat bloem zodat het deeg makkelijk los te halen is. Rol het deeg uit met een deegroller en steek de figuurtjes uit. Zorg er voor dat, voordat ze in de oven gaan, je gaatjes hebt geprikt zodat je straks de lintjes er makkelijk doorheen kan rijgen. Zijn sommige gaatjes niet goed doorgeprikt, geen probleem! Als de figuurtjes uit de oven komen kun je met een sateprikker de gaatjes nog wat groter maken.
Bak het deeg 1 uur op 100 graden en het tweede uur op 125 graden. Is het deeg nog niet droog genoeg dan kun je het nog wat langer in de oven laten op 100 tot 125 graden. Het is de bedoeling dat het deeg hard word vandaar de lage temperatuur. Bak je ze op een te hoge temperatuur dan kan het zijn dat je figuurtjes bruin kleuren.


Heb je nog deeg over? Of wil je het deeg gewoon als klei gebruiken en dus niet bakken? Dat is geen probleem. Bewaar het deeg in een afgesloten bak in de koelkast. Het kan zijn dat het dan wat vochtig word maar ook dat is geen probleem. Voeg wat bloem toe en kneed het goed door het deeg heen. Zo is het weer klaar voor gebruik.
Na het bakken zijn de figuurtjes mooi hard en kun je ze verven. Eventueel is het ook mogelijk om het deeg van te voren een kleurtje te geven. Dit doe je door het water een kleurtje te geven en zo het deeg te kneden. Het water kleuren kun je doen met natuurlijke kleurstoffen. Bijvoorbeeld door bietensap of cacao aan toe te voegen.
Laat je ons weten hoe jouw kerstfiguurtjes zijn geworden?
Warme groet,
Amanda & Suzan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten