dinsdag 28 april 2015

Ezeltje prikje




Vaccineren

Tsja een heel gevoelig onderwerp. Ik ga ook niet hier geen kant kiezen en zeg niet dat het een beter is dan het ander. Maar wij kiezen bij Finn wel voor een afwijkend programma, onze beweegredenen? Hier onder een tipje van de sluier.
Waar doe je goed aan. Je hebt duidelijk 3 kampen, nou ja 4. Mensen die zeker weten ‘voor’ zijn, mensen die heel zeker ‘tegen’ zijn, mensen die twijfelen en mensen die het maar doen omdat het zo heurt.. Wij hangen in de groep voor twijfelaars. Ouders die niet weten waar ze goed aan doen. We komen uit de groep omdat het heurt en niet beter wisten en ook dankzij een emotioneel zeer flexibele kraamperiode en enige (lees flinke) druk van het consultatiebureau Mika volledig hebben gevaccineerd tot op heden.

Kind 1 lijkt altijd wel de dupe te zijn van alle geijkte normen en kind 2 van alle norm afwijkende perikelen.
Mika is ‘volgens’  schema gevaccineerd. Hij heeft hier gelukkig niet zichtbaar op gereageerd voor zover we weten. Finn is tot op heden nog niet gevaccineerd en hij is bijna 5 maanden oud. Waarom? Stukje bewustwording, stukje realiteit, stukje zelfverzekerdheid, stukje angst.. Het begon met 8 weken op het antroposofische consultatiebureau. Gaan jullie vaccineren? Hmmm nee.. ‘super’! We hebben informatie opgezocht bij vereniging kritisch prikken tijdens de zwangerschap. Weet je waarom kinderen worden gevaccineerd? Hmm ja om ziekten tegen te gaan.. Ja en welke ziekte? Komen deze nog voor? Hoe kom je eraan? Wat is het natuurlijk verloop ervan? En zo nog veel meer vragen. Echt een eye opener voor mij toen.
En dan al die keuzes, verlaat vaccineren. 6 maanden, 12 maanden, 24 maanden. DKTP, DTP, alles uit splitten noem maar op. Waar doe je goed aan.. Niemand heeft het antwoord voor jou als ouder. Je moet doen wat goed voor jou voelt maar hoe doe je dat als alle mensen een mening hebben.  Als de norm is dat je vaccineert, als je geen andere ouders kent die afwijken. Er geen eenduidig antwoord is. Dat elk kind anders is en anders kan reageren op een vaccinatie. Hadden we maar een glazen bol, een zekerheid dat het goed is, wat je ook beslist.




De ‘voor’ kant ken ik, hup spuiten erin en zo liefst het vroeg mogelijk. Want ja baby’s van 8 weken krijgen difterie, kinkhoest (misschien wel maar dat vaccine werkt niet, ook niet volgens het RIVM), tetanus (omdat ze zo graag buiten spelen en straatvuil in hun wonden krijgen), polio, hepatitis b door aanmerking komen met bloed, speeksel en seksueel contact met mensen die hepatitis b hebben en dan nog die andere; pneunokokken waarvan ik even niks kan zeggen. Sorry deze opmerking moest hier even in ;-)

De ‘tegen’ kant ken ik ook maar hun beweegredenen niet zo zeer. Dus was er laatst een lezing van Door Frankema ( geweldige enthousiaste, op een missie zijnde vrouw) in Gouda en daar ben ik heen geweest.  De zaal leek vol te zitten met 24 fanatiekelingen die niet van plan waren te gaan vaccineren en ik ;-) maar hoe verder de avond vorderde en mensen vragen gingen stellen kwam ik er achter dat er meer mensen, vooral mannen, vaders, sceptisch waren. De vrouwen, moeders waren er echt van overtuigd dat vaccineren niet goed is. Zie je wel, ik zei het toch werd er een aantal keer geroepen. Ik zelf had ook echt een Oprah momentje, AHA! Dus zo zit het! Of in ieder geval zo kan je er ook naar kijken en ik kan me daar in vinden. Waarom zou ik een vaccinatie inspuiten die niet/afdoende werkt. Waarom vaccineren tegen heb b als deze maar, geschat, 12 jaar werkt en deze eigenlijk niet bedoelt was voor      ‘deze bevolkingsgroep’, heel oneerbiedig gezegd.


Wat mij ook zorgen baart is het feit dat we steeds meer gaan vaccineren. Maar hoe meer ziekten wij elimineren, of proberen te elimineren, hoe meer deze ziektes worden aangevallen hoe sneller deze zich ontwikkelen om te overleven. Dan worden deze ziektes lelijker, groter, brutaler en niet eenvoudig te genezen. De medicijnen die nu nog werken, werken straks niet meer voldoende.. en dan? Dan worden onze kinderen als nog ziek alleen dan door een ergere variant van een ‘onschuldige’ kinderziekte. Maar goed, je wilt niet dat je kind ziek word! One way or another.


Ik denk dat vaccineren je een ‘schijn veiligheid’ gevoel geeft. Zo word het wel de wereld in gebracht. Spuit dit in je baby en je baby word hier niet ziek van. Je baby gaat hier dan niet dood aan. Als jonge ouders word de angst aangepraat. Je wilt geen ziek kind, geen kind dat overlijd aan de gevolgen van een ziekte, de aflatende zorg bij de behandeling van de ziekte. De angst die je word aangepraat als jonge ouder; vooral al de vaccinaties doen, niet samen slapen, je kindje groeit niet goed jij hebt geen goede borstvoeding, hapjes met 4 maanden anders krijgen ze een voedselallergie, gepureerd eten want anders stikken ze, geen katoenen luiers want anders blijf je wassen, geen wegwerp luiers want anders komen ze nooit uit de luiers…. En ga zo maar door.


Nu ga ik heel eerlijk bekennen dat wij ons afwijkende vaccinatie schema niet aan iedereen hebben verteld. Er word bij een tweede kindje aanzienlijk minder gevraagd over dat soort dingen dus er word gewoon niet over gesproken. We houden het niet expres achter maar staan er ook niet mee op de markt.  Niet omdat wij niemand anders willen bereiken maar omdat in onze omgeving hier niemand iets aan heeft. Waarom ik wel deze blog schrijf.. omdat ik ook hoop mensen wakker te maken, aan het denken te zetten. Niet klakkeloos in je kindje spuiten maar een bewuste keuze maken. Als je wel vaccineert doe dat dan met vol verstand, laat je informeren. Je geeft je kind ook geen drugs als de dokter zegt dat dat heus wel kan. Lees je in, weeg de voors en tegens tegen elkaar af en maak je keuze. Het zijn jouw kinderen. Je zou zelfs kunnen wachten tot ze zelf de keuze kunnen maken.. Het zijn jouw kinderen maar hun lijf, hun leven. Maar dat gaat misschien een brug te ver ;-)


Wat ook leuk is om nog even toe te voegen dat bijna ieder land er een eigen vaccinatie programma op na houd. De verenigde staten bijvoorbeeld. Die vaccineren al op de eerste of tweede dag! De Scandinavische landen starten over het algemeen later met inenten en enten ook veel minder. In België zijn niet alle vaccinaties vrijwillig, sommige zijn VERPLICHT. Dit is in meerdere landen zo. In Australië loopt nu het debat dat de premie de ouders van niet gevaccineerde kinderen hun kinderbijslag wil onthouden.  Ook een leuk weetje, in Nederland geld de hoogste graad van gevaccineerde mensen, 95%. Van de europese landen. Of dit volledig klopt vraag ik mij af. Iedereen krijgt namelijk zijn vaccinatie papieren maar niet iedereen gebruikt deze en meld dit..
Zo las ik vandaag ook een artikel over cijfers die het RIVM heeft gepubliceerd over vaccinatie schade. 800 kinderen, waarvan hun het weten, krijgen per jaar vaccinatie schade door onze, hun goedgekeurde vaccinaties. ADHD, PDD-NOS, koemelk allergie kwamen voor de jaren 80 niet/nauwelijks voor. Kwam dit doordat er voor die tijd minder werd gevaccineerd, komt dit omdat vrouwen eerder weer aan het werken gingen/moesten, komt dit doordat de kinderopvang in op mars kwam? We weten het niet..


Wat wij doen.. Mika is volledig geënt tot nu. Finn heeft naast de hielprik (is trouwens ook iets vrijblijvends..) nog geen vaccinaties gehad. We moeten binnenkort weer naar het consultatie bureau. Daar gaan we het vast weer bespreken. Hij is bijna 6 maanden. Misschien dat we binnenkort gaan beginnen, misschien met een jaar. We weten het nog niet en tot de tijd dat wij zeker weten wat we willen wachten wij even met prikken. Liever iets laten en wel overwogen dan snel (omdat het zo heurt) en ondoordacht.

Trust yourself, you do the best you can!

Liefs, Amanda




Heel interessant onderzoek over paracetamol bij vaccinaties. Ik kreeg bij het regulier consultatie bureau te horen dat ik maar paracetamol moest geven voor de bijwerkingen.. Ik zou dat nu echt niet meer doen. Ons antroposofische consultatie bureau wees ons op dit onderzoek en raadde ons weleda chamomilla zetpillen aan. Overleg altijd met je arts voor je geneesmiddelen overweegt!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten