vrijdag 2 oktober 2015

Voor alle mama's die beginnen aan hun borstvoedingsavontuur

Voor alle mama's die beginnen aan hun borstvoedingsavontuur.

Voor alle keren dat er werd gezegd: je hebt te weinig melk, je voed te vaak, geef je kind maar een flesje kunstvoeding, geef je kindje maar een beetje water, de nachtvoedingen zijn nu niet meer nodig, de hoeveelheid voedingen is te veel en al de bullshit die nog meer over borstvoedingsmoeders wordt uitgestrooid.

Ik word de laatste tijd erg verdrietig van de reacties die ik hoor en vooral lees van jonge mama's. De meeste adviezen zijn op zijn best onvriendelijk voor de borstvoedingsrelatie maar over het algemeen gewoon borstvoedingsondermijdend en absoluut toegespitst op kunstvoedingskindjes...
Dus bij deze, voor hen die op zoek zijn naar informatie die wel werkt.

Te weinig melk:

Zoals te zien in onderstaande tabel, de maag inhoud van een pasgeboren baby. Die paar druppels colostrum is meer dan voldoende voor de eerste dagen dus laat je vooral niet gek maken met dat je niet voldoende hebt of dat je kindje niet lang genoeg drinkt. Ik heb werkelijk waar geen idee hoeveel melk dochterlief binnenkrijgt. Er staan geen maatstreepjes op mijn borsten (wel streepjes... maar goed dat noemen ze striaie en die doen een boel, maar die geven geen maat aan) er staan ook geen maatstreepjes op dochterlief haar buik. We doen vooral voeden op verzoek en de ene dag is dat veel korte voedingen de andere dag een paar lange voedingen maar over het algemeen is er geen peil op te trekken. Volg hierin vooral je kindje al is het in het begin ook belangrijk om zelf alert te zijn. Houd het aantal voedingen de eerste weken rond de 8 a 12 (of meer als dat zo uitkomt maar zeker niet minder!) en help waar nodig met borstcompressie.



Te weinig voedingsstoffen:

Hieronder een lijstje met wat er in borstvoeding zit en wat er in kunstvoeding zit... Eigenlijk zou daarmee de kous af moeten zijn... Maar goed, nu ik toch op dreef ben... ER ZITTEN MEER DAN GENOEG VOEDINGSSTOFFEN IN BORSTVOEDING. Zo dat lucht op. De enige reden dat er te weinig voedingsstoffen in je borstvoeding zouden zitten is als je zelf zwaar ondervoed bent. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat vrouwen uit Nederland (en met een klein beetje geluk Belgiƫ) dit lezen, mensen die in Nederland of Belgiƫ wonen hebben geen tekort aan voedingsstoffen (of hebben in ieder geval de mogelijkheid om aan voldoende voedingsstoffen te komen). Het is namelijk zo geregeld datje lichaam eerst voor je kindje zorgt dan pas voor de mama.
De kleur van je melk zegt welgeteld niks. helemaal niks! Soms is melk "wateriger" van kleur en soms is je melk "geler" van kleur. Het zegt helemaal niks. Het voordeel van borstvoeding is dat het afstemt op de omstandigheden. Zo kan het op warme dagen wateriger zijn, om de dorst sneller te lessen.




Voeden op verzoek:
Voeden op verzoek houd in dat je voed wanneer je kindje hier om vraagt. En er zijn dagen, zeker in het begin, dat dit elk uur zo niet elk half uur kan zijn. Houd in het begin in ieder geval een voeding of 8 a 12 per 24 uur aan (en nee daarmee kan je, je kindje niet overvoeren...). Dit kan ook inhouden dat je soms op jouw verzoek voed dit is vooral in het begin belangrijk om je melkproductie op gang te krijgen.
Wat voor ons het beste werkt is samen slapen. Zo kan je op alle hongersignalen van je kindje inspelen en raakt je productie het snelst op de rit.



Nog even voor de duidelijkheid. Ik ben niet tegen kunstvoeding (al zou ik zelf eerder voor donormelk gaan ) maar ik ben wel voor de juiste informatie. En op dit moment is het jammer genoeg zo dat er maar weinig mensen juist worden voorgelicht. #letsbeamovement en laten we vrouwen van de juiste informatie voorzien! Zien voeden doet voeden en ik ben er van overtuigd dat als we nu het juiste voorbeeld tonen, de juiste informatie verstrekken de generatie na ons het een stuk normaler vindt om borstvoeding te geven en een keuze kunnen maken die gebaseerd is op de juiste informatie.


Binnenkort starten we met een borstvoedings ABC, houd a cup of mom in de gaten!

Suzan


Ik ben geen borstvoedingsgoeroe of een alwetend orakel ik ben gewoon een mama die borstvoeding geeft en haar kennis wil delen. Ben je op zoek naar artikelen die wetenschappelijk zijn onderbouwd dan verwijs ik je door naar onderstaande linkjes :).

La leche league hier vind je ook de telefoonnummers voor leidsters bij jou in de buurt. Schroom niet om te bellen!
Borstvoedings ABC deel 1




Geen opmerkingen:

Een reactie posten