Over mijn zoektocht in moestuin land, het al dan niet krijgen van groene
vingers en het avontuur dat familie van de rozen heet.
In mijn vorige blog vertelde ik over mijn eerste oogst namelijk mijn radijsjes (en ze waren lekker!!) en mijn nieuwe
aanschaf. Deze heb ik afgelopen week ook daadwerkelijk gepland.Hiervoor moest 1
plant verpoot worden, wat eigenlijk zonder problemen is verlopen. Althans de
bloemetjes staan nog fier rechtop dus ik gok dat hij nog leeft. Zou het groene
vinger virus zijn toegeslagen?! Of toch niet helemaal?
In eerste instantie had ik bedacht om een braam te kopen. Ik wilde graag meer fruit dan
alleen maar aardbeien en tomaten en bedacht dat peren wel leuk zouden zijn. Nou
ben ik mijn moestuin begonnen in mijn voortuin. Peren groeien aan bomen en
bomen staan prachtig in bossen parken en plantsoenen maar niet in de voortuin
(of achtertuin) van een gewoon doorsnee rijtjeshuis. Ze halen de zon weg waar
je bij staat en maken je huis onnodig donker. Maar goed wat dan? Het meeste
fruit groeit aan bomen of niet in dit koude klimaat. Dus ik bedacht een braam,
totdat Amanda mij erop attendeerde dat daar doornen aan groeien, dat werd het
dus niet. Bij de plantenboer zou ik wel iets leuks uitzoeken. Geen aalbesjes
want die vind manlief vies en ook niet iets wat veel onderhoud zou vergen want
ja, die groene vingers. Uiteindelijk een framboos uitgezocht want ja die is
zoooo anders als een braam… Braaf de gekochte plantjes in de grond gestopt,
liefdevol toegesproken en met wat water achtergelaten. Tot ik bedacht dat ik
eigenlijk geen idee had hoe een frambozenstruik eruit zou komen te zien, wat
het nodig had sterker nog… ik had geen idee dat het een struik werd.
![]() |
| Mijn grote vriendin, de framboos :). |
![]() |
| De vieze beestjes |
Mocht er iemand met frambozen ervaring dit lezen, gaarne tips over het
weghouden van enge glibberige griezels, vreemde patronen en het al dan niet
verhogen van de oogst. Bij voorbaat dank :).
Om de boel nog wat moestuiniger te maken had ik bedacht om mijn eigen
kruidenparadijsje te beginnen zodat ik straks, als we die kilo’s tomaten gaan
oogsten heerlijk verse pastasaus kunnen maken. (of als de tomaten mislukken die
kilo’s tomaten bij de supermarkt vandaan meenemen maar wel lekker maken met
eigen kruiden). Daarover meer de volgende keer
Suzan.


Hi suus en amanda!
BeantwoordenVerwijderenIk heb samen met mn moeder een moestuin.
we halen de bramen en aardbeien er vaak wat eerder af (ivm die glibbers en beestjes) en laten ze gewoon op tafel in een kartonnen bakje ofzo nog even verder rijpen ;)
Groetjes jessica Hulshof
Ah kijk, dat is nog eens een handige tip. Daar had ik nog helemaal niet over nagedacht! Ik begrijp uit jouw verhaal dat de glibbers graag op rijp fruit afkomen?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Suzan