maandag 2 november 2015

Mommy Monday: Uit eten


Uit eten gaan. Het klinkt zo simpel. Iets eten op een plek anders dan thuis en anders dan Friet van Piet. Ik heb het over naar een echt restaurant gaan en een voor, hoofd en nagerecht bestellen (en opeten). Ik vind het de normaalste zaak van de wereld dat ik mijn dochter daarin betrek en zij heeft dus al redelijk wat restaurants gezien.Want wat is er fijner dan leren door te ervaren?

1) Kies een kindvriendelijk restaurant.
Uit eten in een kindvriendelijk restaurant is al de helft winst. Je krijgt meestal een kleurplaat en kleurpotloden wat maakt dat het eerste kwartier entertainment een eitje is. Daarnaast zijn er vaak genoeg (ja, ja we hebben al een aantal plekken getroffen waar deze niet te vinden waren... Geloof me soep eten met een kind op schoot word op deze manier en hele nieuwe ervaring ;) ). Met een pannenkoekenrestaurant zit je eigenlijk altijd goed. Maar iets meer variatie in het menu is zo nu en dan ook fijn. Tip: Check dit van te voren online zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ik probeer dit zoiezo al te doen om het menu te bekijken (als kieskeurige vegetariƫr geen overbodige luxe ).

2) Kleurpotloden
Zie punt 1. Zoals ik al aangaf kindvriendelijke restaurants hebben vaak iets van een kleurmogelijkheid. Ik weet niet hoe jullie die kleurpotloden aantreffen maar ik moet het eerste restaurant met op kleur gesorteerde en geslepen exemplaren nog vinden. Meestal is het een potje of bakje met een potlood of 10 -15 erin. Meestal met maar 3 kleursoorten, vaak met in overvloed aanwezige bruine en blauwe tinten en meestal zonder punt. Tip: Neem zelf kleurtjes/krijtjes/stiften mee (of een puntenslijper). Zo gaat het kleuren in ieder geval een stuk prettiger en is dat entertainment kwartiertje misschien nog wel te rekken tot een half uur (hahaha grapjas...).


3) Survivaltas.
Wij hebben standaard een rugzak in de auto staan. Een soort kind noodpakket. Zo hebben we altijd alles bij ons mochten we besluiten iets spontaans te doen. In die tas zitten luiers en extra kleding maar ook het een en ander aan entertainment. Boekjes, puzzeltje, bellenblaas en autootjes. Maar je kunt hier uiteraard van alles in doen, het is maar net wat jouw kindje interessant vindt. 
Tip 1: Er zijn verschillende soorten magneet/sticker boeken. Kinderen kunnen heerlijk plakken en hun eigen verhalen verzinnen (ik zou voor de magneten of herbruikbare stickers gaan, dan zit er in ieder geval niets blijvends op de tafel). Dit kan langere tijd voor entertainment zorgen.
Tip 2: Wat je ook in de survivaltas doet. Zorg dat het iets is wat weinig tot geen schade aan kan richten. Bijvoorbeeld geen klei, (hoe handig die play-doh ook mee te nemen is, het kan blijven plakken aan alles en iedereen en geeft een enorme rommel). Maar ook het speelgoed met geluid kan beter thuisblijven ( Dat mini keyboard waar kindlief thuis zo heerlijk mee speelt of 20 keer de begin tune van pepa pig wordt vast niet door iedereen gewaardeerd ).

4) Eten
Als kinderen trek hebben dan hebben ze trek. Lang wachten op je eten is dan niet altijd handig. Wat eerder naar en restaurant toegaan zorgt er voor dat je kindje nog niet enorme trek heeft en het personeel het nog wat rustiger heeft en je dus sneller bedient wordt (al is dat iets wat hier nog niet echt gelukt is. Wij vallen meestal terug op het entertainment gedeelte tot de stokbroodjes kruidenboter zijn gearriveerd ;) )
Daarnaast is het handig om iets te bestellen wat je kindje lekker vindt. Het is een mooi idee om je kindje alles te laten proeven maar misschien is een restaurant daar niet altijd de juiste plek voor? Ik zou zeggen, ga voor iets wat je kindje lekker vindt (dat hoeft echt geen patat met kroket te zijn) en laat hem of haar proeven van wat jij eet. Zo eet je kindje lekker mee maar proeft ook van iets anders. Verder proberen wij onze kindjes bij het eten te betrekken. We laten de kindjes bij ons zitten, niet een kindergedeelte en een volwassenen gedeelte maar gezellig met elkaar, we proosten ( gemiddeld zo'n 181 keer per etentje) en we praten met elkaar over het eten wat op hun en ons bord ligt. Een ouder kindje kan je betrekken bij het menu en "zelf" laten kiezen of samen de placemat inkleuren. Tip: toen onze dochter jonger was bestelden we voor haar altijd wat rauwkost. Zo had ze wel iets te knabbelen maar hoefde we geen hele maaltijd te bestellen. Dat gaat toch nog niet op op die leeftijd. Daarnaast is rauwkost snel klaar en hoeft er dus niet heel lang gewacht te worden (vaak word hier niets voor in rekening gebracht, ook een mooie bijkomstigheid ;) ).
5) Humor
 Neem een beetje (of een kilo of wat ;) ) humor mee. Uit eten met kinderen is toch een iets andere ervaring dan voorheen. Onze kindjes eten via de Rapley methode. Dit houd hier thuis in dat o het bestek blijft liggen (of voor hele andere doeleinden word gebruikt) en er met de handen word gegeten. Over het algemeen beland er dan ook wel wat eten naast het bord/op de grond/in je haar.  Ik zou zeggen, lach er om en ruim het aan het eind van de maaltijd op ;). Als je hier zelf ontspannen mee omgaat blijft het voor iedereen gezellig.


Wij vinden uit eten gaan echt heel leuk om te doen en onze kindjes ook. Met bovenstaande tips maken we er echt een feestje van :). Daarnaast denk ik dat door de kinderen overal bij te betrekken ze op een natuurlijke manier "leren".

We horen graag over jouw restaurant ervaring.

Suzan.

Kijk op smulpaapje voor kindvriendelijke restaurants met een lekker gevarieerd menu juist voor kinderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten